Skara Brae


En neolitisk by vid the Bay och Skaill (Skaill Bay) Sandwick, där byråer och sängar byggts in i husens väggar med hjälp av lokal sandsten (flagstone).
Första bebyggelsen skedde runt 3100 f.Kr och dessa byggnader kom i dagen under en kraftig storm 1850, och var då helt täckta av sand. Arkeologiska grävningar skedde av professor Gordon Childe mellan åren 1928-1929, men de första grävningarna hade skett redan år 1868. Då trodde man att byggnaderna var av medeltida (för oss förhistorisk tid och järnålder).

 

 

Childes grävningar på 1920-talets slut visade att husen hade byggts under stenåldern.
Keramiken skall ha lett Childe till en första datering till 500 f.Kr. En datering som han senare reviderade.
Sen kom nästa arkeolog Curie och menade att Skara Brae var äldre än bronsåldern och daterade keramiken till minst 1000 år äldre än Childes datering = 1500 f.Kr. Denna datering skedde år 1937.
Men redan efteråt lyckades Childe gräva mer på Orkney och kom fram till att Skara Brae måste vara samtida bosättning med gravar typ Unston och Maeshowe, alltså samtida med de megalitiska gravkammarbyggarna, detta med tanke på att man nu hittat flera bebyggelselager i Skara Brae, vilken nu omdaterades till att ursprungligen har uppförts som en serie med små stenhus runt ca 3100 f.Kr. Samma resultat har nåtts genom senare undersökningar av Dr Graham Ritchie mellan åren 1972-73, man har daterat platsen med hjälp av C-14 metoden till 3100 f.Kr.

Spår av trattbägarkeramik har påträffats, vilken på Orkney hamnar i yngre stenålder och äldre bronsålder, faktiskt en datering som här gäller i hela Britain. Dessa var däremot enligt arkeologerna inte jordbrukare som i övriga Britain utan jägare eller bowmen.

Skara Brae täcktes troligtvis i en kraftig sandstorm för drygt 4.500 år sedan (2,500 f.Kr). Efter att ha varit använt i drygt 600 år mellan 3100 f Kr - 2450 f.Kr. Att sandstormen kom snabbt och ödelade byn syns på det ringa antal föremål man fick med sig. En kvinna förlorade bland annat sitt halsband av benpärlor, då det gick i sönder under flykten från Skara Brae. Efteråt tycks byborna ha återvänt, men tydligen inte gjort några större försök att gräva fram husen på nytt. Man har istället bott ovanpå allt för att slutligen ha övergett Skara Brae. När byn först anlades runt 3100 f.Kr låg den inte som idag kustbunden utan troligen runt 900 m inåt landet. Erosion och havets vindar, samt mjuk bergrund har gjort att kusten ätits upp under årtusendena. Bara på 1700 talet låg Skaill Mill hela 50 m från stranden, idag håller havet på att underminera kvarnen.


 


Hultrika på stranden

HUSEN

Platsen består idag av 10 bevarade hus, som idag saknar tak. Många av husen har moderniserats och byggts om under de 600 åren som byn existerade. Grundplanen till husens inredning ser trots detta ut som man har hällt fast vid en och samma under alla generationer. Husen i Skara Brae har en något rektangulär form och mellan dem finns låga övertäckta passager som leder in i byggnaderna via en mycket låg dörringång. Dörren tycks ha varit gjord i trä för kvar innanför dörrposten finns hålen till reglarna. Husen år tillverkade av lokal sandsten och består av ett enda stort rum med rundande hörnen. Rummen är upp till 6 m i d, med upp till 2m tjocka väggar. Kvar i husen finns möbler i sten såsom hyllor, sängar etc. Centralt i varje hus finns en eldstad av sten. antingen fyrkantig eller rektangulär och runt elden finns ibland stenbänkar. På båda sidor om rummet, strax innanför dörren finns sängar av sten som är av olika storlek, sängen till höger är större än den till vänster, man - höger, kvinna - vänster. Här har funnits madrasser troligen av ljung eller gräs, och man har sovit under pälstäcken. Här finns även små lådor av sten. vilkas hörn har varit tätade med lera och troligen fungerat som vattentankar för färsk fisk eller till förvaring av musslor till agn.

Hus nr 1 (se bild) och 7 har mycket fina hyllor samt byråer och sängar.
Hur nr 9 tillhör Skara Brae äldre historia och är ett av de tidiga husen.
Hus nr 8: är det enda fristående byggnaden belägen i byns västra del. I huset finns stenhyllor "limpet boxes", men sängar saknas helt. Centralt finns även en eldstad. Man tror att huset använts som eventuellt gemensamt kök eller arbetshus, detta då man bl.a. hittades fullt av slagen flinta över golvet. Kanske användes det som uthus, i vilket fall som helst har fler hus av denna art funnits under byns livstid har de rivits och nya byggnader av samma funktion har uppförts. De två bäst bevarade husen i Skare Brae är också de som byggts sist. De har än idag upp till 3 m höga väggar. De yngre är ofta till storlek större än de äldre. De äldre husens sängar år byggda som celler, eller som vi säger alkover till husets väggar. Medan de yngre husen har sängarnas slåendes ut från den permanenta väggen.
 


Mari fotograferar ett av husen

FYNDEN

Keramiken som påträffades är både odekorerad och dekorerad och kärlen är i storlek upp till 60cm i diam. Förutom halsbandet i ben funnet utanför hus nr 7 finns även de berömda totemföremålen liknande Venusfigurer men tresidiga och gjorda av vulkaniska stenar figurerna kallas maceheads eller stenblollar. l sten gjordes även flintverktyg som knivar och skrapor etc. Från ben har man fynd av nålar som var till för att hålla samman klädesplaggen med. Det hittades även små behållare i vilka man tror att rödockra förvarades. Vilket man vet användes för att måla kroppen med. Färgspår har även hittats på stenar från Skara Brae. Otroligt nog fanns det även organiskt material bevarat från platsen, här i form av ett trähandtag och delar av rep gjorda av ljung!!
 

 MÄNNISKAN BAKOM SKARA BRAE

 Befolkningen livnärde sig huvudsakligen på boskap och fårskötsel. Man hade utrymmesproblem med att ställa djuren under vintern och slaktade därför många ungdjur under hösten. Invånarna var uteslutande jägare och jagade rådjur och vildsvin med hästar som de hade. Dom fiskade samt samlade för detta ändamål mängder med musslor till agn. De använde enbart stenverktyg då inga metaller har hittats. Troligtvis klädde de sig i läder och skinn eller torv och vass. De verkar ha varit helt självförsörjande och enligt Patrick Baily tror han inte att de hade någon kontakt med andra likartade grupper, vilket han grundar på att ingen metall har hittats - handelsutbyte. Ett av husen i Skara Brae år lite större ån de andra och har sannolikt fungerat som samlingslokal.
Att Skara Brae är samtida med kammargravarna som Maeshowe och Unston är numera utan allt tvivel. Men var befolkningen ursprungligen kom ifrån - samt vilket språk de talade, vet forskarna inte. När väl vikingarna kom hit i slutet på 700-talet fanns inte Skara Brae eller som det då kallades av dem. Skara eller Skerroo Brae, då det låg täckt av sand.  En likartad neolitisk by vid namn Rinyo finns på ön Rousay's nordöstra del. Den undersöktes bara delvis strax etter andra världskriget och lades sedan igen för att som det så vackert heter "sparas åt eftervärlden". Andra likartade platser som Skara Brae finns på Mainland vid Barnhouse, inte långt från Stones of Stennes.
 

   
Länkar: www.orkneyjar.com/history/skarabrae/