MAES HOWE  Neolitisk gravhög/gravkammare.

För vem eller av vem byggdes Maes Howe? Ja det vet man inte säkert. Själva högen som täcker kammaren av sten är hela 35 m i diameter och 7 m hög. Den är den yngsta av tre kända megalitgravar, nämligen Unston töjd av Quanterness och Maes Howe. Colin Renfrew daterar byggstarten till Maes Howe runt ca år 2700 f.Kr (andra förlägger den till runt 2500 f.Kr) men det är den absolut finaste "chambered tomb" i västra Europa. Den är omgiven av ett stort dike och slutligen en yttre bank. (såsom Avebury), där diket har grävts för att täcka stenkammaren.

Den ligger idag på en vacker sluttning nära Tormiston gården ca 5 km från Finstow och kan nås på huvudvägen till eller från Stromness. Det är inte omöjligt att en naturlig kulle tidigare utnyttjad som utkiksplats kan ha plattats till som grund för Maeshowe menar författaren Patrick Baily.
Själva gravkammaren nås via en 10 m lång gång på 1.2 m höjd. Ingången är mot sydväst och midvintersolens nedgång, exakt 223 grader. Inuti möts man av en stor kammare på 4 m omkrets med en höjd av 3.4 m. Ovanpå allt har man lagt ett nytt tak som skall släppa in lite dagsljus. Original taket togs bort vid utgrävningarna år 1861. Det gamla taket stöttades av stora resta sandstensmegaliter. Graven är placerad i NO - SV riktning (såsom våra i Norden). Från den centrala kammaren öppnar sig små gravrum. Tyvärr var alla dessa tomma när graven undersöktes för mer än 100 år sedan.
Dom som ligger bakom detta är herrar som gjorde hembesök här på 1100-talet. Enligt saga källor beskrivs bedriften av detta äventyr i runskrift, som skedde i flera omgångar mellan åren 1150-1153. Dessa runor är de finaste som finns!! Dom är mycket tydligt inhuggna. År 1151 skrevs runor av inga mindre än Norse korsfarare. De var på väg till Jerusalem och de lär ha tagit sjörutten via Narbonne, Jerusalem, Micklegarth, Rome. Men innan resan påbörjades hade man blivit tvingad att göra ett stop på Orkneyöarna och här hade Vikingapilgrimer grävt sig in i kammaren. Kanske letade de efter guld, kanske skulle de bara bevisa sin manlighet. Väl inne skrevs dåtidens graffiti på väggarna: Ingeborg is the lovelies} of the girls.

Many a proud woman has had to enter here low stopping Jerusalem - Farmers broek in here Hermund of the härd Axe carved these runes

Här finns mycket mer runtext samt bilder av valrossar förutom en liten bild av en drake på en av de upprättstående stenarna. Denna bild har professor Shetelig sagt har likheter med de på Urnes stavkyrka i Norge.

En sektion berättar om att yxan som högg dessa runor ursprungligen hörde till Gauk Trandillson. Denna person har man senare lyckats spåra till södra Island där han levde 150 år före runorna ristades i Maes Howe. Vilket innebär att yxan måste ha varit en känd släktklenod och gått i arv i flera generationer.
En sekvens berättar om Jerusalemsfarare till det heliga landet. Via källorna vet man att dessa avseglade från Orkney år 1151. Här återberättas även i runinskriften en händelse som beskriver hur Earl Harald och hans män år 1153 under en snöstorm blev tvungna att söka skydd i Maes Howe. Vilket ledde till att hans krigare förlorade förståndet, vilket blev ett stort hinder för deras resa. I samband med detta ristades runor härs och tvärs i kammaren.

 
Ingemar, Eivor, Else-Marie och Maj-Britt
vilar sig mot Maes Howe

 

Länkar:
 http://www.henge.org.uk/orkney/maeshowe.html
http://www.undiscoveredscotland.co.uk/westmainland/maeshowe/