Iona

Här landsteg St Columba år 563 e.Kr. med en grupp av 12 missionärer/munkar och grundade ett kloster från vilket den keltiska kristna läran lär ha spridit sig över Skottland.  Här påbörjades den berömda boken  The Book of Kelts som nu förvaras i Dublins Trinity Collage Library.
Iona är också platsen där ett stort nummer av Skotska kungar begravts,
förutom 8 norska och 4 irländska kungar.
Ingenting återstår av St Columbas kloster idag men flera nya kloster har byggts på platsen sedan dess. Nuvarande klostret är från 1938.

St Columba

St Columba kom från Irland där det är sagt att han var en prins och son till Niall som var The High King of Ireland. Han ble v tidigt kristen och hade givetvis ett eget helgon som förebild , St Patrick.
Columba kom till Skottland för att sona ett stort blodbad som han deltagit i, en helt frivillig isolering.
Hela historien började på på Irland med att en kolega, abotten Fenian hade återvänt från Rom med en ny och förenklad version av The Gospels (hymnerna). Columba bad att få låna exemplaret men Fenian avslog. På något sätt lyckades han ändå olovligen låna och kopiera handlingen. . När han avslöjades vägrade han förstöra sina privata anteckningar. Till och med hans farfar bad honom förstöra anteckningarna men Columba stod på sig.  Farfadern lär då ha gjort det mycket berömda uttalandet:

Till varje ko finns en kalv
Till varje bok en kopia
 

Ett stort slag blev följden och mycket blod spilldes. Trots att Columba vann så valde han att gå i exil. Han anlände till ön Ionas sydkust 563 e.Kr  i en klassisk irländsk båttyp. Typen används än idag och heter coracles. Coracles är gjord av ett flätverk av kvistar som förstärkts med med kraftigt trä. Skalet i sin tur har klätts med läder som impregnerats med kalk.

Columbas mission blev uppmärksammad pga. att han nådde långt utanför Skottland. Men han var inte den förste missionären i Skottland, före honom hade bla St Ninian, St Bride och St Maolruabn kommit från Irland.

I klostren som levde på allmänhetens donationer och gåvor gjordes många kopior av kända manuskript. Mellan åren 794 - 986 hemsöktes Iona av inte mindre 6 gånger av vikingar. Vad försvann med dem?
Efter 1069 restaurerades huvudkyrkan på ön och runt 1200 kom Benedictinermunkar till ön. 1561 genomfördes den stora reformationen i Skottland och alla kloster förstördes.

På Iona vid denna tid fanns inte mindre än 360 stenkors, bara 3 st finns kvar idag.

1849 började man renovera Iona och 1938 startade Iona Community under prästen George MacLeod.

 

 

 
   
Mari på väg
 
Länkar:  Iona