Lindisfarne

Englands kristna vagga, grundat på 600 talet av St. Aidan, för att omvända det hedniska Northhumbria. Senare efterföljare blev St. Cuthbert.
Det var här det vackra manuskripten  The Lindisfarne Gospels kom till ca 690 e.Kr.
 

Vikingarna anfaller

Lindisfarne anfölls av vikingar den 8 juni 793 e.Kr.  
och efter denna bärsärk av norska vikingar vandrade St. Cuthberts församling runt i flera år innan de fann sitt nya hem vid Chester-Le-Street. Själva klostret återuppbyggdes först på 1100-talet men fick aldrig sin gamla betydelse.


St Aidan


 

Slaget mot Lindisfarne hade föregåtts tidigare samma år av 793 av att -
"det regnade blod från Peterskyrkans tak i York, plötsliga åskväder med hagel stora som duvägg hade rasat, plötsliga stormar hade ryckt upp träden med rötterna, ja det fanns de som sett bevingade drakar med eldröda näsborrarfara högt i skyn över öarna i Northhumberlands kust". (Ur den Anglo-Saxiska krönikan skriven 916-917 e.Kr.)

För vikingarna var troligen inte klostren något man plundrade för att de bedrev den kristna läran och inte den hedniska. Klostren var i första hand stora och rika skattkistor.
Varför blev de då så lätta att plundra. Ja från början hade dessa irländska munkar valt att leva enkelt och avskiljt. Som eremiterna hade man valt ut avlägsna öar långt från civilisationen.


Henrik, Marie och Hultrika

 


 


Hultrika, Marie och Kristin svalkar
fötterna i tidvattnet.


Lindisfarne Castle



 


 


 
Länkar: Lindisfarne